Wat is het?
De Avelgemse perentaart vindt zijn oorsprong bij bakkerij Lateur-Gezelle in Avelgem. Komt deze naam je niet bekend voor? Daar leefde, woonde en bakte één van de grootste schrijvers uit de Belgische geschiedenis… Stijn Streuvels (alias Frank Lateur). Het waren zij die de perenmoes omvormden tot een heerlijke taart.
Een erfenis van bakkersfamilie Lateur
Aan het begin van de 19e eeuw zocht men een oplossing voor de “kiesmadammen”. Dit zijn geen vrouwen, maar een uitgestorven harde stoof perensoort die hier weelderig groeide. De mensen lieten deze in suiker trekken om ze zo langer te kunnen bewaren. Later werden deze tot moes verwerkt om ze op te eten.
Het was de bakkersfamilie Lateur die ze vervolgens in de gekende vorm goot. Na 1905 nam de bakkersfamilie Seynaeve de bakkerij over. Bij Frank, mijn vroegere patron, heb ik de eer gekregen om kennis te mogen maken met deze overheerlijke streekspecialiteit. Ik proefde deze niet alleen, maar ik leerde ook de geheimen ervan. Waarvoor mijn oprechte dank.
“Supergoede bakkerij. Lekkere taarten!”
Elke
Benieuwd naar onze andere specialiteit: de Pirot?
Ontdek alles over dit knapperig Russisch ‘worstenbroodje’.